26 julija

Kakšen je učinek dotika ob masaži?

0  comments

Masažo pogosto jemljemo preprosto kot sproščujoč dotik in po njej se počutimo spočiti, umirjeni, osveženi.

Toda zakaj je temu tako?

Začnimo s samim dotikom kože. Embriološko se koža in živčni sistem razvijeta iz iste zarodne plasti - ektoderme. Kar kaže na njihovo neposredno povezanost in neizpodbitno dejstvo, da stik s kožo stimulira živčni sistem in s tem neposredno vpliva nanj. Prijeten stik s kožo med masažo stimulira parasimpatična vlakna živčnega sistema, ki so odgovorna za pravilno delovanje organov in imunskega sistema, znotraj katerega ima telo velik potencial za samozdravljenje. Praktično masaža spodbuja telesno inteligenco, da se telo samo zdravi.

Naslednja plast so mišice, katere zaznajo impulz iz ven – dotik, kot prijeten ali neprijeten. To je odvisno od jakosti impulza, oz. pritiska, ter od jakosti tonusa mišice. Pravilno doziran pritisk in način masiranja sprošča nezavesten tonus mišic katere so pogosto napete zaradi nakopičenega stresa ter z kronično napetostjo, katero zavesno ne znamo sprostiti, še dodatno pošiljajo možganom informacijo da smo pod stresom. Ko se mišice z masažo sprostijo, ne pošiljajo več možganom informacije o stresnem okolju, zaradi tega se po dobri masaži počutimo razbremenjeno in spočito.

Spomnimo se, da smo sestavljeni iz približno 60% vode, ki se porazdeli v naših telesnih tekočinah (kri, limfa, možganska tekočina, sinovijalna tekočina, celična in zunajcelična tekočina). Z masažnimi gibi vplivamo na tekočine v telesu kot črpalka. Omejitev obtoka katere koli od teh tekočin pelje v težave - vnetni proces, akutne in kronične bolečine in bolezni. Masaža kot zunanji vpliv spodbuja odblokiranje in vzpostavitev ustrezne dinamike tekočin v telesu, kar vpliva na izboljšanje metabolizma in s tem izločanje slabih snovi iz telesa.

Preprosta masaža načeloma se ne poglablja v energetski nivo osebe niti se z masažnimi tehnikami ciljano deluje na energetske tokove subtilnega telesa. Ampak tudi če se tega ne zavedamo ne pomeni da se na tem nivoju nič ne dogaja. En energijski sistem – terapevt, vpliva na drugi energijski sistem – klijenta. Enako velja in v obratnem primeru. Zaradi tega je pomemben namen terapevta, da predvsem želi narediti dobro in ne škodovati. To je tudi en od vzrokov zakaj nam en terapevt bolj paše kot nek drug, ker naš energijski sistem zazna tisto s čim se lahko poveže in kaj potrebuje.

Iz vsega navedenega se da zaključiti, da je občasna masaža izredna preventiva in je del higiene telesa. Tega se spomnite vsakič, ko si dobite odpor do masaže, ker je to "luksuz" in "razvajanje".


Morda vam bo všeč tudi...

>